POWERMATIC 80.111 (ETA C07.111)

Márka: ETA
Gyártó / gyártató országa: Svájc / Svájc
Kaliber: ETA C07.111
Alapkaliber: ETA 2824-2
Változatai (teljesség igénye nélkül):
C07.1XX: HIGH-TECH szintetikus anyagból készült gátszerkezettel:
POWERMATIC 80.111 (ETA C07.111), POWERMATIC 80.121 (ETA C07.121)
C07.6XX: hagyományos anyagból készült gátszerkezettel:
C07.8XX: sziliciumból készült hajszálrugóval, hagyományos anyagból készült gátszerkezettel:
Működési elv: Mechanikus (automata felhúzású) szerkezet, két rányba húzó automatika, kézzel is felhúzható
Kijelzés: Analóg
Funkciók: óra, perc, másodperc, dátum
Méretek: 11.5"' léniás óraszerkezet (Átmérője: 25.6 mm, Magassága: 4.6 mm)
Kövek száma: 23
Frekvencia (lengésszám): 21600 A/h vagy 3 Hz
Járástartalék: 80 h
Törés elleni biztosítás: Novodiac
Hajszálrugó: Nivachron
Vigyázat! Hamisítványai a piacon jelen vannak!
A szerkezetet 2012-ben mutatta be a svájci ETA óraszerkezetgyártó. Az ETA a SWATCH GROUP svájci óragyártó csoport szerkezet márkája. A legkomplexebb órás cég a világon a Swatch Group, az óraipar 2. legnagyobb munkaadója (kb. 30000 dolgozóval).
A C07 szerkezetek alapja az 1971-ben debütált ETA 2824-es kaliber, amely a legelterjedtebb svájci óraszerkezet. A szerkezettel kapcsolatos szabadalmak lejárásával, illetve a gyártás viszonylagos automatizálhatóságával az ETA 2824-nek rengeteg klónját (ezek nem hamisítványok, bár a klón szót a hamis termékekre előszeretettel használják a nem szakmai internetes írásokban) kezdték el gyártani az utóbbi években svájci, kínai, svájci-kínai, amerikai-svájci cégek rendkívül széles anyagminőségi skálán. Néhány közülük: Sellita, STP (Fossil group), Sea-gull, Hangzhou, Valanvron. (Az ETA 2824-nek ezen kívül hamisítványai is piacon vannak, akár ETA logóval!)
Az ETA mechanikus szerkezetek kiemelkednek a versenyből a stabilitás, az anyagminőség terén a legapróbb részletekig. Az ETA mechanikus szerekezetek alkatrészeinek az anyaga felismerhető, és mindig pontosan olyan, amilyen elvárható, ha hosszú távon gondolkodik az ember.
A C07 2012-es bemutatása után bizalommal tekintettünk a régi-új szerkezetre. A bizalom a szakmai tapasztalatainkon alapult, valamint az ETA gyárban végzett szerviztanfolyamon láttuk, hogy komolyan veszik a fejlesztéseket, és jelen van a know-how.
Az ETA új automata szerkezetei kizárólag a Swatch Group márkáiban találhatók meg.
A legfontosabb fejlesztések az elődhöz képest:
-40 helyett a C07 80 órás járástartalékkal rendelkezik, azaz a teljes felhúzottság állapotát feltételezve egy hosszú hétvégén sem áll meg, ha nem viseli a gazdája
-28800 helyett 21600 A/h a billegő lengésszáma, azaz 4 helyett 3 Hz
-pontosítás: a hajszálrugó működő hosszának változtatása helyett a billegőkerék súlypontjainak változtatásával lehet szabályozni. Ez a rendszer nagyon finom szabályozhatóságot tesz lehetővé egy jó anyagminőségű óraszerkezetnél (Rolex, Omega Co-axial is így szabályozható), de nagyobb odafigyelést és precizitást igényel.
Mivel minden ETA szerkezetnek léteznek klónjai, vagy akár hamisítványai, ezért az ETA bizonyos részleteken időnként változtat. Ilyen pl. a törés elleni biztosító rugó formája, fajtája.
Az automata óráknak nagyjából 5-7 évente van szükségük karbantartásra (KOMPLETT SZERVIZ). Ha ez nem történik meg, a kenőanyagok beszáradásával a kerekek berágódnak, a csapok kopnak, stb. Sokszor már nagyon szárazon - amikor az óra már nem is működik, vagy nagyon pontatlan - vesszük át szervizre az automata órákat.
2018 óta rendszeresen szervizeljük a C07-eket, azaz 5-6 éves órák tervezett szervizelését hajtjuk végre.
Ha egy óra igazán hosszú távra szól, akkor az szervizelhető, a szakember kétkezi munkája után akár jobban is működhet, mint ahogy a gyárat elhagyta (pl. a szabályzási, járatbeállítási műveletek akár egy órás munkát is igénybe vehetnek). A gyártásnál szabványos megengedett pontosságra szabályozzák az órákat. Az ETA mechanikusok bőven a megengedett eltérésen belül teljesítenek új korukban. Természetesen a chronométerekkel pontosítási szempontból külön foglalkoznak.
A C07.111 komplett szervizének elvégzése kb. 3-4 munkaórát vesz igénybe tokkal (vonóval :-). A szerviz képekben bemutatott 5-8 éves karórák egy hét óraforgatón való tesztelés után néhány másodperces eltérést mutattak kivétel nélkül. Ez nem ígéret, hanem törekvés, és nagyon sok tényező befolyásolhatja. Az ígéret a használati útmutatóban található. Egy C07.111 szerkezetű óra hosszú távon stabil, szervizelhető, szerethető.
  
 
 
 
 
...a képek a Bálint óraszervizben készültek...

POWERMATIC 80.111 (ETA C07.111) szerkezettel szerelt órák:

Vissza a tetejére
Bezár