Név: Jelszó:
2018.10.14.
Gemini36
Kedves Bálint órások! Én is megengednék magamnak egy enyhe negatív kommentet..talán sokak nevében. Nekem a Magazin..és Az Órás blogja évek óta...
2018.10.13.
Tamás
Tisztelt Bálint Órák! Engedjék meg, hogy a sok-sok pozitív visszajelzés mellett tegyek 1 negatívot is. Régóta figyelem weboldalukat és már...
2018.10.04.
KovácsPéter
Tisztelt Bálint órások! Nagyon örülök és egyben köszönöm a mai napon a Seikomra felszerelt szíjat és a csatot! Udvarias, precíz kiszolgálás...

Magazin

Vizes órák

2012.01.27.

Mint minden nyáron, most is összeállítottunk egy kis kollekciót az óraipar „vízparti nyaralásra optimalizált” modelljeiből. Ezek nem feltétlenül klasszikus és komoly búvárórák, de biztosan sportosak és a strandon nem vallanak szégyent.

 

 

 


 Seiko – búvár Sportura

 

  A Seiko Sportura kollekciója dicső múltra tekinthet vissza, csakúgy, mint az elektromechanikus Kinetic- (5M62) szerkezet, mely a bemutatásra kerülő modellben is ketyeg.

 

  A Diver’s 200 méterig vízálló, rozsdamentes acéltokkal, lecsavarozható a korona és a stoppernyomógomb is. Érdekes még, hogy a gyári specifikációkban a mágneses térrel szembeni védettséget is megadják: 4800 A/m.

 

  A számlap köré ezúttal is mindkét irányba forgatható lünetta került, az üveg anyaga zafír, a szíj pedig acél vagy poliuretán.


  A formatervről itt is elmondható a biztosra törekvés, és bár eléggé hasonló a Mido-modellhez, itt sokkal masszívabb, vaskosabb benyomást sikerült kelteni. Mindezt kb. 550–600 eurós árfekvésben.

   
 SEIKO SPORTURA KINETIC - SKA511P1
 
 

 

 

Mido – a kék óceán csillaga


   A Mido 1944-ben mutatta be az első Ocean Star karórát. A vidám kék szín és a hullámimitációk a számlapon már megszokott látvány a hasonló célú óráknál. Ennek ellenére az átlagos szemlélő szépnek és harmonikusnak fogja találni ezt a modellt is, igaz az Omega és a Rolex már sokat tett ezen stílusjegyek elterjesztéséért.
  

  Mindettől függetlenül a Ocean Star Captain korrekt tartalommal bír műszakilag, a tok és szíj rozsdamentes acél, az óra zafírüveges, a lünetta forgatható, a vízállóság pedig 200 méter.

 

  A szerkezet a jól ismert ETA 2836-2, 40 órás járástartalékú automata, óra-perc kijelzéssel. A mutatók feketék, ami kevésbé lenne leolvasható kék háttéren, ezért fehér superluminova festést kaptak, csakúgy, mint a számlap órajelzései.

 

 

 Hanhart Primus Diver

 

Hanhart Primus Diver – fekete kagyló

 

  A 2009-re datálható Primus-modellek idén kapták meg az ADLC (diamond-like-carbon) fekete felületkezelést, mely rendkívül ellenálló. Ez a modellcsalád Pilot, Racer és Diver [pilóta, (autó)versenyző, búvár] verziókban is létezik, mindegyiken jellegzetes brandjellegzetesség a piros nyomógomb, mely az első Hanhart pilótaórákat idézi fel. Megjegyzendő egyébként, hogy a sárga segédszámlapos alverzió kifejezetten breitlinges benyomást kelt.
   A nagyméretű acéltokra azt optikailag tovább növelő, mindkét irányba forgatható lünetta került, ami a búvárórákon megszokott módon a víz alatt töltött idő mérésére/viszonyítására szolgál. Természetesen, mint az búváróránál elvárható, a lünettán sötétben is világító jelzés található, de az számlap jelzései is kaptak bőven superluminovát.

 

 

  A számlapon a kismásodperc-segédszámlap 9 óránál található, a 30 perces 3 óránál, míg a dátumablak 6 óránál.
  A szerkezetet HAN38-ra keresztelték, de nem okoz nagy meglepetést ebben az árfekvésben, hogy ez nem más, mint egy kissé átdolgozott ETA–Valjoux 7750-es kronográfkaliber. 28 800 óránkénti rezgésszám, 28 kő és vörös Hanhart-logóval díszített rotor. A rotor egyébként látható is, hiszen a hátlap zafírüveg. Emiatt 100 méteres a vízállóság, tehát a mélytengeri búvárkodás helyett ez csak könnyűbúvárórának használható igazából. De ez a vevők 99,9%-át úgysem fogja érdekelni.
  A viselési komfortot növeli ezeknél a modelleknél a különálló, flexibilis szíjtartó fülmegoldás is, de
kétségtelenül a sportos designhoz is nagyban hozzájárulnak, csakúgy, mint a kaucsukszíj. Ezen és a koronán is ott a Hanhart-felirat, illetve a „h”-betűs logó.

 

 

Oris – csajos búvár

 

   A sok súlyos, macsós darab után némi felüdülés a habkönnyűnek tűnő Oris Divers Mid-Size, mely sokkal inkább néz ki ékszerórának, mint búvárkodásra termettnek. Pedig megvan mindaz a jellegzetessége, ami a szabványok értelmében is kell ahhoz, hogy a
búváróra-megnevezést egyáltalán viselhesse. Sőt, még olyan extrákat is tud ez a modell, hogy a fehér kaucsukszíj hosszát könnyű hosszabbra venni, hogy a búvárruhán kívül is lehessen viselni. A 36 mm-es tok már éppen elegendően nagy, hogy a leolvashatóságot megkönnyítse, de még elég kicsi, hogy a női csuklót ne „nyomja agyon”.
   Az óra 300 méterig vízálló, a forgatható lünetta és a sötétben világító jelzések (mutató, lünetta) itt is alapkövetelmények. Annál érdekesebb egy búvárórán, hogy a 12 számjelzésnél 12 db gyémántot találni 0,108 karát tömeggel.
   Tehát bármily meglepő, az Oris olyan búvárórát alkotott, melyet akár nagyestélyihez is felvehetnek a sportos hölgyek.

 

   

 

Certina – Action Diver

 

  A Certina régóta gyártott DS- (Double Security) családjának automata búvárkivitele annyira hangsúlyozni kívánja búváróraságát, hogy számlapján viseli a „Diver’s watch 200 m / ISO 6425” feliratot. A hat óránál olvasható hosszú szöveg nemcsak a modellnévről és vízállóságról tájékoztat tehát, azon ISO-szabvány számáról is, mely körülírja azokat a feltételeket, amik teljesítése nélkül nem is lehetne a búváróra nevet adni egy terméknek.
   A DS Action Diver Automaticban ETA 2824-2 kaliber dolgozik, óra-perc-másodperc kijelzéssel. A 43,2 mm-es tok tehát inkább a férfias benyomás keltésére szükséges, semmint a szerkezetnek helyet adni. A rozsdamentes acél- vagy titántok hátlapja csavaros rögzítésű, és a rajta látható teknőcmotívumot a Certina 1950–1960-as évekbeli búváróráiról emelték át. A korona természetesen lecsavarozható a tömítettséghez.
   A számlap és a forgatható lünetta alapszíne a fekete, ami a nagyméretű fehér luminova jelzésekkel és számlappal rendkívül kontrasztos.

 

    Többféle konfigurációban kapható, többféle áron, de mind 1000 svájci frank alattira belőve: acéltok, kaucsukszíj: 770 frank, titántok, kaucsukszíj: 895 frank, titántok, titánszíj: 930 frank. Kifejezetten korrekt ár/ érték arányúnak tekinthetjük.
 

 

 Vass Gábor

Prémium Óra Ékszer Magazin - 2011. augusztus - szeptemberAKTUÁLIS
2018.10.09.
JUNGHANS MEISTER MEGA
2018.08.04.
FC RUNABOUT GMT AUTOMATIC
2018.07.17.
MEISTERSINGER LUNASCOPE
Korábbi "aktuális"-ok megtekintése »
HÍRLEVÉL
Név:  Irsz./település:
E-mail: Utca, hsz.:


Frederique Constant óra, Frederique Constant órák, Frederique Constant Győr MeisterSinger óra, MeisterSinger órák, MeisterSinger Győr Junghans óra, Junghans órák, Junghans Győr Certina óra, Certina órák, Certina Győr Tissot óra, Tissot órák, Tissot Győr Mido óra, Mido órák, Mido Győr swatch óra, swatch órák, swatch Győr Mondaine óra, Mondaine órák, Mondaine Győr SEIKO óra, SEIKO órák, SEIKO Győr Citizen óra, Citizen órák, Citizen Győr Edifice óra, Edifice órák, Edifice Győr Sheen óra, Sheen órák, Sheen Győr Protrek óra, Protrek órák, Protrek Győr
G-Shock óra, G-Shock órák, G-Shock Győr Baby-G óra, Baby-G órák, Baby-G Győr Casio óra, Casio órák, Casio Győr Joop óra, Joop órák, Joop Győr Esprit Collection óra, Esprit Collection órák, Esprit Collection Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Pierre Cardin óra, Pierre Cardin órák, Pierre Cardin Győr DKNY óra, DKNY órák, DKNY Győr, Donna Karan New York óra Lacoste óra, Lacoste órák, Lacoste Győr HERMLE falióra, HERMLE faliórák, HERMLE Győr Hirsch óraszíjak Marcco Győr ZRC Győr9022 Győr, Király utca 17. (Széchenyi tér) / 9022 Győr, Jedlik Ányos utca 18. (Eszterházy-palota) / 9024 Győr, Ikva utca 43. (Marcalváros)
Tel.: 06-96-335-015 / E-mail: info@orak.hu / www.orak.hu
weboldal tervezés: IRQ
©2009-2018 / Felhasználási szabályzat és adatvédelmi tájékoztató