Név: Jelszó:
2018.10.14.
Gemini36
Kedves Bálint órások! Én is megengednék magamnak egy enyhe negatív kommentet..talán sokak nevében. Nekem a Magazin..és Az Órás blogja évek óta...
2018.10.13.
Tamás
Tisztelt Bálint Órák! Engedjék meg, hogy a sok-sok pozitív visszajelzés mellett tegyek 1 negatívot is. Régóta figyelem weboldalukat és már...
2018.10.04.
KovácsPéter
Tisztelt Bálint órások! Nagyon örülök és egyben köszönöm a mai napon a Seikomra felszerelt szíjat és a csatot! Udvarias, precíz kiszolgálás...

Magazin

Okosóra - Az elkerülhetetlen?! (2. rész)

2015.03.03.

Remélem az első rész történelmi áttekintőjével (és a fogalom sajátos megközelítésével) sikerült felkelteni némi érdeklődést. Folytatnám az áttekintést a már elérhető és hamarosan megjelenő megoldásokkal. Nem tájékozatlanságból - inkább elfogultságból, no meg azt szemelőtt tartva, hogy a cikk terjedelmét sikerüljön ésszerű, fogyasztható kereten belül tartani - ismét elsősorban az "igazi" karórák világából szemelgetnénk.


HOL TARTUNK MOST?

 

Mint az írás elején is utaltunk rá, nem célja a cikknek egy átfogó termékbemutató, hiszen termérdek készülék van már a piacon illetve valamennyi neves mobilgyártó bemutatta saját termékét Sony, LG, Samsung, Apple, Acer, Motorola, ... és szinte a csapból is ezek folynak.

 

CITIZEN Eco-Drive ProximitySzámunkra (órás szemmel) - és bízom benne annak is, aki oldalunk olvasásásra szánta el magát - sokkal érdekesebbek azok a megoldások, amik valódi karórákat ruháznak fel "smart" funkcionalitással. Merőben más megközelítést láthatunk a tervezés és megvalósítás során. A cél itt elsősorban nem a lenyűgöző kijelző, vagy a telepíthető alkalmazások sokasága, sokkal inkább a mindennapi használhatóság: az elsődleges funkció az idő jelzése - a többi hab a tortán - tehát ezek az órák önmagukban is megállják a helyüket és ami talán még fontosabb hosszú üzemidővel rendelkeznek, nem kell őket egy-két naponta tölteni. Mindezt gyakorlatilag a kis energiaigényű Bluetooth megoldások megjelenése tette lehetővé, melynek segítségével kommunikálni tud a megfelelő alkalmazást futtató (és kompatibilis) okostelefonnal. A korai képviselője a 2012-ben bemutatkozó Citizen Eco-Drive Proximity, melyről megjelenése előtt egy rövid beharangozót mi is összeállítottunk. Sajnos azóta tudjuk, hogy a Citizen ezeket a modelljeit régiónkban nem hozta forgalomba.

 

A szintén japán CASIO - évtizedek óta jelentős szereplője a digitális órák világának, amit az előző részben megjelent történelmi visszatekintő is jól mutatta - természetes, hogy ebben a kategóriában is képviselteti magát. Akik követik a CASIO kínálatát, vagy a honlapunkon megjelenő termék beharangozókat azok számára nem újdonság, hogy ők már évek óta piacon vannak széles kínálattal az "igazi" okosórák piacán. Egyaránt találunk modellt a sportos alapkollekcióban, - mely a hagyományos pulzusmérős sportórák kiváltására hivatott az STB-1000, mely korántsem tökéletes, de ár/teljesítmény tekintetében szerintem verhetetlen. Mindezt annak köszönheti, hogy nincs telepakolva drága szenzorokkal - nagyon okosan a csatlakozott telefonét használja - csupán megjeleníti a mért adatokat. Különböző sportokhoz - kerékpározás, gyaloglás, futás, ... - különböző alkalmazásokat telepíthetünk a telefonra és testreszabhatjuk melyik kijelző részen, milyen információ jelenjen meg (sebesség, megtett távolság, pulzus, ...).

Az alkalmazásokhoz kötődő sport funkciókon kívül természetesen alapszolgáltatás a pontosidő telefonról történő szinkronizálása, a telefon értesítések megjelenítése ( bejövő hívás, e-mail, szöveges üzenet, naptár esemény), a zene vezérlési lehetőség és a telefon kereső. Azonban a telefon nélkül is mint teljes értékű karóra használható, a "megszokott" sportfunkciókkal:

  • Stopper 120 köridő memóriával,
  • Visszaszámláló riasztás,
  • Multifunkciós riasztás (rezgő és Snooze funkcióval),
  • Világidő,
  • Öröknaptár,
  • Automatikus LED-es háttérvilágítás.
  • Mindezt 100m vízállósággal(!) és 2 év** elem élettartam mellett. (** gyártó által számított érték, átlagos használatot feltételezve).

   

Aki nem kifejezetten sportoláshoz keres magának okosórát, az is talál magának megfelelőt az EDIFICE családon belül. Az EQB-500-as egy sportosan elegáns stílusú, robosztus, tömör acél tokos óra, és hasonlóan a Citizen megoldásához kizárólag analóg kijelzéssel rendelkezik. Funkcionalitásában ez rendelkezik a legkevesebb extra szolgáltatással*, de ez a világ első okosórája, mely 300 világváros zónaidejét ismeri és fényenergiával működik - tehát nem igényel töltést vagy elemcserét! (Hamarosan 2 új taggal bővül a család. Bázelben bemutatták az utódot, az EQB-510-et, illetve az analóg-digitális ECB-500-at)

 

* Idő szinkronizáció a telefonról, Világidő/zónaidő beállítás, Ébresztés, Telefon kereső funkció, Stopper mérési adatinak átvitele a telefonra

 

Akik csak most ismerkednek az okosórák világával, azoknak meglepő lehet, hogy a G-SHOCK kollekció klasszikus, digitális sorozatának - az 5600-as és 6900-as -  okosított, bluetooth-os verzióiból már a 2. generációs modelleket is kifuttaták! Igen, Ők ennyivel tartnak a többiek előtt.

Jelenleg egy különleges, zenére "kihegyezett" analóg-digitális típust - és annak színváltozatait - kínálja G'MIX fantázianévvel a GBA-400-as sorozatból.

 

Mindegyik modell igazi "életre termett": vagány, sportos, strapabíró, ütésálló, dupla tokozásban, 200m vízállósággal(!) és 2 év* elem élettartam mellett (* gyártó által számított érték, átlagos használatot feltételezve).

1. generációs
GB-6900A GB-6900B
az első
generációs
a második generációs
mindkettő a múlté, 2013-ban illetve 2014-ben kifuttatta a gyártó


 

 

CASIO G-SHOCK - G'MIX
a CASIO G-SHOCK G'MIX BLUETOOTH kollekciója

 

 

 

 

hamarosan folytatjuk »

 AKTUÁLIS
2018.10.09.
JUNGHANS MEISTER MEGA
2018.08.04.
FC RUNABOUT GMT AUTOMATIC
2018.07.17.
MEISTERSINGER LUNASCOPE
Korábbi "aktuális"-ok megtekintése »
HÍRLEVÉL
Név:  Irsz./település:
E-mail: Utca, hsz.:


Frederique Constant óra, Frederique Constant órák, Frederique Constant Győr MeisterSinger óra, MeisterSinger órák, MeisterSinger Győr Junghans óra, Junghans órák, Junghans Győr Certina óra, Certina órák, Certina Győr Tissot óra, Tissot órák, Tissot Győr Mido óra, Mido órák, Mido Győr swatch óra, swatch órák, swatch Győr Mondaine óra, Mondaine órák, Mondaine Győr SEIKO óra, SEIKO órák, SEIKO Győr Citizen óra, Citizen órák, Citizen Győr Edifice óra, Edifice órák, Edifice Győr Sheen óra, Sheen órák, Sheen Győr Protrek óra, Protrek órák, Protrek Győr
G-Shock óra, G-Shock órák, G-Shock Győr Baby-G óra, Baby-G órák, Baby-G Győr Casio óra, Casio órák, Casio Győr Joop óra, Joop órák, Joop Győr Esprit Collection óra, Esprit Collection órák, Esprit Collection Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Pierre Cardin óra, Pierre Cardin órák, Pierre Cardin Győr DKNY óra, DKNY órák, DKNY Győr, Donna Karan New York óra Lacoste óra, Lacoste órák, Lacoste Győr HERMLE falióra, HERMLE faliórák, HERMLE Győr Hirsch óraszíjak Marcco Győr ZRC Győr9022 Győr, Király utca 17. (Széchenyi tér) / 9022 Győr, Jedlik Ányos utca 18. (Eszterházy-palota) / 9024 Győr, Ikva utca 43. (Marcalváros)
Tel.: 06-96-335-015 / E-mail: info@orak.hu / www.orak.hu
weboldal tervezés: IRQ
©2009-2018 / Felhasználási szabályzat és adatvédelmi tájékoztató