Mondaine a svájci Vasút hivatalos órája - az időmérés svájci ikonja.

2012.08.03.

Az egyszerű formaterv, az összetéveszthetetlen és könnyen leolvasható számlap, a jellegzetes mutatók, és a híres piros másodpercmutató tették a Mondaine-t sikeressé az egész világon. A találékonyság és az egyszerűség azok az elemek, amelyek megkülönböztetik az egyszerűen vonzó darabokat az igazi design klasszikusoktól. A Mondaine büszke arra, hogy a Svájci Szövetségi Vasút hivatalos óráját ilyen példaként szokták emlegetni - a kiváló 20. századi formatervezésre.

1944-ben, Hans Hilfiker, egy svájci mérnök és tervező a Svájci Szövetségi Vasutak alkalmazottja alkotta meg a ma "Hivatalos Svájci Vasúti Óra" - “Official Swiss Railways Clock” - néven ismerté vált időmérőt. Hihetetlen, hogy milyen hosszú ideje népszerű ez a formaterv és most úgy tűnik helyet kap a hírességek csarnokában olyan más ismert design ikonok mellett, mint például a Coca-Cola palack, a Mercedes csillag, a Toblerone csomagolás, vagy az amerikai dollár bankjegye.

Ugyanakkor a mérnök találékonysága nem merült ki a formaterv megalkotásában. Egy teljesen egyedi megoldást alkotott a különböző állomások óráinak összehangolt, pontos időn tartására. Ez a szabadalmaztatott "Stop to Go" megoldás, amellyel az órákat minden percben szinkronizálták. A másodpercmutató 60 helyet 58 másodperc alatt tett meg egy teljes fordulatot majd 2 másodpercet várt 12-es pozícióban míg a szinkronjel végigfutott a vasút villamos hálózatának segítségével az összes állomás óráján (mindezt 1944-ben, amikor még a kvarc szabályzós, illetve rádióvezérelt szerkezetek nem léteztek!) így biztosította a vonatok - mára legendásan - pontos indulását.

A Bernheim család tulajdonában lévő Mondaine Watch Company 1986-ban vásárolta meg a vasúti óra ikonikus designjának szabadalmát, és ezt követően készítették el a kollekciójukat. Ezek a híressé vált órák kisméretű „másai” és ugyanazt a svájci órakészítési hírnevet, pontosságot, és egyszerű designt képviselik. Ugyanakkor a Mondaine kollekciója saját jogán lett elismert és ma már széles körben tekintik úgy, mint az egyike a 10 klasszikus svájci óra formatervnek - “10 Classic Swiss Watch Designs”. A Mondaine Watch kollekció népszerűsége folyamatosan nő Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten, könnyen felismerhető, mint az óra, amely az összes Svájci vasúti pályaudvar peronján látható és felelős a svájci vasúti hálózat legendás pontosságáért.

60 évvel megalkotása után 3000 példány található a vasúti pályaudvarokon Svájc egész területén, sőt egy válogatás található a londoni Design Museum-ban, ahol Sir Terence Conran kapott megbízást egy állandó, funkcionális kiállítás összeállítása.

Az első kollekció 1986-os indulása óta évről-évre új modelleket mutatnak be annak érdekében, hogy a fogyasztók széles köre számára legyen kedvelt a Mondaine, a Svájci Szövetségi Vasút Hivatalos órája.

 MONDAINE FALIÓRA  MONDAINE POCKET WATCH  MONDAINE RETRO AUTOMATIC  MONDAINE EVO LADIES

 

A szerkezetek széles kínálatából választhatunk: az automatától kezdve a kvarc kronográfon vagy a Big Date (extra nagy naptáros) szerkezeten át a szuper vékony kvarc szerkezetig. A kollekció mindenki számára tartogat valamit, de megtartja az igazi klasszikus design-t, amely több mint 60 évvel ezelőtt kelt életre.


Vissza a tetejére
Bezár