A Széchenyi téri üzlet július 21-én szombaton ZÁRVA tart! 

Név: Jelszó:
2018.06.14.
Szalay Erika
Kedves Órások! A két nappal ezelőtt megrendelt P.C. órák ma tökéletes állapotban megérkeztek.Nagyon köszönöm, hogy soha nem okoznak csalódást...
2018.06.12.
Tisztelt Bálint Órák! A mai napon a futárszolgálat kézbesítette az Önök által szervizelt órát. Az óra ép, működőképes. Köszönöm szolgáltatásukat...
2018.01.27.
K.G.
Tisztelt Bálintné Szlatinszki Krisztina! Az órák a megbeszélés szerint, hibátlanul, kellően lepapírozva megjöttek. Köszönöm a ritka precíz...

Az Órás blogja

Hajléktalan szerkezetek

2009.07.09. 00:07

Az IWC: International Watch Company. Svájci óragyár német nyelvterületen.

Kevés óraszerető ember van, aki ne viselne szívesen ilyen márkájú órát. A 19. század végén is így volt.

Igazi presztízs, érték és műszaki csúcs.

A cég a kezdetektől, 1868-tól csakis kiváló minőségű órákat gyárt.

Ma már van TV-nk, számítógépünk, sok kütyü vesz minket körbe. A 20. század elején a műszakiság az órákról szólt.
Akkor egy ilyen óra birtoklása volt az az igazi nagy érték, amire nagyon büszkék voltak. Persze akkor még zsebóra formájában, hisz a karóra a luxusok luxusa volt.

Kevesen birtokolhattak akkoriban ilyen órákat.

Nagyon megdobbant a szívem, amikor Jávor Pál hajdani karóráját javíthattam. Az IWC ezt a konstrukciót a mai napig használja kicsit átdolgozva.

A második világháború gazdasági és erkölcsi válsága aztán megváltoztatta ezeknek az óráknak és persze mindennek az értékét. Családok kenyere múlott azon, hogy eladják erekjeként őrzött arany, ezüst óráikat az emberek. Ha valaki nem adta el időben, azt elkobozták később.
 


Talán pont ilyen okokból a század elejéből nehéz Svájcon kívülről ép és szép arany zsebórákat látni.
Megteltek a kincstárak, és a zálogházak arany zsebórákkal… …
Az aranyat beolvasztották, biztosan szép arany tömbök lettek belőlük.
Így születtek a hajléktalan szerkezetek. Zsebóra szerkezetek tok nélkül.
Mivel szakmánk az eredetiségre törekszik, sokáig nem értettem, miért van ennyi zsebóraszerkezet beépítve félig jó minőségű kézen hordható óraházakba. Tulajdonképpen aki ezt kitalálta, újra értékké tette a mások által nem értékelt kézi munkákat.
Egy barátom vásárolt egy ilyen (már) karórát valahonnan Németországból. Amire ide ért, nem működött. Rajongással tekintettem a szerkezetre is, az órára is, bár a tok nem túl drága egyszerű megoldás volt, a szerkezet és a mutatók tették széppé. Mi meg még szebbé a szerkezetet saját kézi munkánkkal, és persze megjavítottuk.
Közel 100 év után ez a szerkezet újra él: köszönhető ez a kiváló konstrukciónak, és a mániásoknak, akik új otthont kreáltak ezeknek a történelem áldozataivá vált óráknak.

 

P.

 AKTUÁLIS
2018.07.17.
MEISTERSINGER LUNASCOPE
2018.07.12.
MONDAINE SUMMER COLLECTION
2018.06.29.
MS BLACK LINE
Korábbi "aktuális"-ok megtekintése »
HÍRLEVÉL
Név:  Irsz./település:
E-mail: Utca, hsz.:


Frederique Constant óra, Frederique Constant órák, Frederique Constant Győr MeisterSinger óra, MeisterSinger órák, MeisterSinger Győr Junghans óra, Junghans órák, Junghans Győr Certina óra, Certina órák, Certina Győr Tissot óra, Tissot órák, Tissot Győr Mido óra, Mido órák, Mido Győr swatch óra, swatch órák, swatch Győr Mondaine óra, Mondaine órák, Mondaine Győr SEIKO óra, SEIKO órák, SEIKO Győr Citizen óra, Citizen órák, Citizen Győr Edifice óra, Edifice órák, Edifice Győr Sheen óra, Sheen órák, Sheen Győr Protrek óra, Protrek órák, Protrek Győr
G-Shock óra, G-Shock órák, G-Shock Győr Baby-G óra, Baby-G órák, Baby-G Győr Casio óra, Casio órák, Casio Győr Joop óra, Joop órák, Joop Győr Esprit Collection óra, Esprit Collection órák, Esprit Collection Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Esprit óra, Esprit órák, Esprit Győr Pierre Cardin óra, Pierre Cardin órák, Pierre Cardin Győr DKNY óra, DKNY órák, DKNY Győr, Donna Karan New York óra Lacoste óra, Lacoste órák, Lacoste Győr HERMLE falióra, HERMLE faliórák, HERMLE Győr Hirsch óraszíjak Marcco Győr ZRC Győr9022 Győr, Király utca 17. (Széchenyi tér) / 9022 Győr, Jedlik Ányos utca 18. (Eszterházy-palota) / 9024 Győr, Ikva utca 43. (Marcalváros)
Tel.: 06-96-335-015 / E-mail: info@orak.hu / www.orak.hu
weboldal tervezés: IRQ
©2009-2018 / Felhasználási szabályzat és adatvédelmi tájékoztató